Ball de bastons

Actualment aquest grup ja no depèn de l'Institut Jaume I, però aquí guardem el record de tot el que vam fer durant 8 anys des de la seva creació.

Si vols veure algunes de les coses que vam fer clica l'etiqueta "Ball de bastons"  i veuràs fotografies i vídeos de diferents actuacions.

Volem agrair la participació, dedicació, col.laboració i il.lusió a totes aquelles persones que van ajudar a portar endavant aquest projecte:

- a tots i totes els balladors i balladores que han format part del grup,
- a l'Àngel Vallverdú per ajudar-nos tant durant la creació del ball i per haver-nos,
- a l'Albert Sanahuja per dissenyar-nos l'escut,
- a tots els grallers que ens han acompanyat en les nostres actuacions: La Tarota, Toc de Fusta, Jordi Fa, grallers del Curs de Gralla i Timbal de Salou...
- als professors que ens han acompanyat durant aquest temps, encapçalats per la Rosa Sanahuja els 6 primers anys i pel Paco Gaya els 2 últims,
- al suport de l'Equip directiu de l'Institut Jaume I
- al recolzament de l'Ajuntament de Salou

Històric


El “Ball de Bastons de Salou” va ser creat el mes de novembre de 2003 per la Rosa Sanahuja en el sí de l'Institut Jaume I i va fer la seva primera presentació pública el mes de gener de 2004 durant la Festa Major de Salou.
Format per una vintena de nois i noies de l’institut Jaume I de Salou, amb edats compreses entre els 12 i els 16 anys.
Les composicions musicals del repertori propi del Ball de Bastons de Salou, estan fetes per l’Àngel Vallverdú i el Jordi Enfedaque i els balls per l’Àngel Vallverdú i pels mateixos balladors. Els títols dels seus balls són “La passada”, “Sota-cama”, “El rotllet”, “Marxa de la Segregació”, “El xotis”, “Marxa nova” i “La rotllana”.
El Ball de Bastons ha actuat en diferents actes de Salou (Festa Major, Festa de la flor del Mercat Municipal, Trobades de puntaires, Rally de Catalunya…) així com a altres poblacions com Cambrils, Vila-seca, l’Espluga de Francolí, Blanes, Palafolls, l’Aleixar, Coma-ruga…
El vestuari està compost de pantalons i camisa blanca, faldellí verd amb cenefa platejada, mocador verd al coll, faixa vermella, camalls vermells amb cascavells i espardenyes de carreter amb veta negra.
El disseny del seu escut és de l’Albert Sanahuja.
    INFORMACIÓ SOBRE EL BALL DE BASTONS
    El ball de bastons és la dansa tradicional catalana més antiga que encara es balla. Les primeres referències escrites daten del s.XII (1.150), quan durant el banquet de les noces del comte Berenguer IV es va fer un ball de bastons.

    L’orígen no és del tot clar, però la teoria més acceptada és la que diu que antigament els soldats, per entrenar-se en l’ús de les espases en temps de pau i no fer-se mal, feien dos bàndols i s’enfrontaven armats amb bastons.

    En els seus orígens només era ballat per homes però des dels anys 60 la dona va començar a estar present i actualment té una gran rellevància.

    El so és un element que té especial importància en el ball de bastons, generat principalment pels cops de bastó, els instruments musicals, pel tintineix dels picarols, els cops a terra… Històricament sempre s’ha ballat acompanyat del so de les gralles i el tabal; en d’altres, el flabiol i el tamborí; i en poques, el violí, l’acordió o el sac de gemecs.

    Cada població té la seva pròpia forma de picar, de ballar, així com el seu propi vestuari, tipus de bastons i música.